14.9.07

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΓΧΙΑΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ «Η ΑΓΧΙΑΛΟΣ»

Σκοποί του Συλλόγου
Ο Σύλλογος των Αγχιαλιτών της Αθήνας αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό οργανισμό με σκοπό την σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των συμπατριωτών και την ενημέρωσή τους για θέματα που τους ενδιαφέρουν, η συνέχιση της Αγχιαλίτικης παράδοσης και πολιτισμού, η ενίσχυση με οποιοδήποτε τρόπο της Νέας Αγχιάλου και η διατήρηση της Ελληνικής Εθνικής συνείδησης στους κατοίκους της Παλαιάς Αγχιάλου.
Ιστορικό
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1966 από μία Αγχιαλίτικη παρέα. Το ιδρυτικό καταστατικό υπέγραψαν 23 μέλη, τα οποία σύντομα έγιναν 100, ενώ σήμερα ο σύλλογος διαθέτει σταθερά περί τα 300 μέλη.
Η αρχική ονομασία του ήταν « Σύλλογος των εν Αθήναις Αγχιαλιτών ¨Η ΑΓΧΙΑΛΟΣ¨», η οποία το 1993 τροποποιήθηκε στη σημερινή « Σύλλογος των Αγχιαλιτών της Αθήνας ¨Η ΑΓΧΙΑΛΟΣ¨ »
Εφημερίδα
Από τον Ιανουάριο του 1994 ο Σύλλογος εκδίδει αδιάλειπτα την τριμηνιαία εφημερίδα ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ, η οποία με τιράζ 1.100 φύλλων αποστέλλεται σε Αγχιαλίτες και φίλους της Αγχιάλου που ζούν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έργο του Συλλόγου
Συνεπείς προς το Καταστατικό τους οι Αγχιαλίτες της Αθήνας έχουν πραγματοποιήσει πλούσιο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο. Ενδεικτικά αναφέρεται:
α. Βοηθούν με οικονομική ενίσχυση αλλά και με την προσφορά αγαθών όπως βιβλία, μουσικά όργανα, αθλητικές φόρμες και άλλα μέσα ψυχαγωγίας διάφορους συλλόγους, σχολεία, Ιερούς Ναούς αλλά και μεμονωμένους πάσχοντες συμπατριώτες.
β. Βραβεύουν αριστεύσαντες μαθητές αλλά και όλους τους Αγχιαλίτες που εισέρχονται στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
γ. Είναι πάντοτε παρόντες και συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν κατά καιρούς Νέα Αγχίαλο (κινητοποιήσεις το 1974 για την αποτροπή ίδρυσης διαλυτηρίου παλιών πλοίων στον Παγασητικό, αποτροπή της δωρεάν παραχώρησης 225 στρεμμάτων στη μητρόπολη Δημητριάδος, συμμετοχή στην απογραφή του Δήμου Νέας Αγχιάλου το 2001,συμμετοχή στα εγκαίνια του Δημαρχιακού Μεγάρου της Νέας Αγχιάλου το οποίο δώρισε ο συμπατριώτης μας και μέλος του Συλλόγου κ. Παρασκευάς Δράγνες κ.α).
δ. Επανέκδοσαν με μέριμνα του Συλλόγου το εξαντληθέν ιστορικό σύγγραμμα « Η ΑΓΧΙΑΛΟΣ ΜΕΣ΄ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ – Εν Αθήναις 1930» του συμπατριώτη Δράκου Κ. Μαυρομμάτη.
ε. Ανήγειραν το 2002 μαρμάρινο καλλιτεχνικό μνημείο Τιμής και Ευγνωμοσύνης προς τους προγόνους μας. Το μνημείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ. Γ. Στεφανίδης στηριζόμενος σε μακέτα του συμπατριώτη μας κ. Γ. Διονυσίου και η κατασκευή του κόστισε 15.000 ΕΥΡΩ. Το μνημείο σήμερα κοσμεί την παραλία της Νέας Αγχιάλου και σ΄αυτό αποτυπώνεται γλαφυρά όλη η επώδυνη πορεία εγκατάστασης των ξεριζωμένων Αγχιαλιτών στη περιοχή της σημερινής Νέας Αγχιάλου.
στ. Δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Παλαιά Αγχίαλο στην οποία έχουν ιδρύσει φροντιστήριο Ελληνικής γλώσσας, μεριμνούν για την επιμόρφωση των καθηγητών του φροντιστηρίου, φιλοξενούν παιδιά από την Παλαιά Αγχίαλο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε κατασκηνώσεις του Ελλαδικού χώρου, έχουν αποστείλει σημαντική οικονομική βοήθεια καθώς και είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, έχουν προσφέρει στις Εκκλησίες και τους Ιερείς σκεύη και άμφια και έχουν πραγματοποιήσει πολλές επισκέψεις τόσο στην Αγχίαλο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας.
ζ. Την φετινή χρονιά ο Σύλλογος ανακήρυξε ως ¨χρονιά μνήμης¨ για τα 100 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Παλαιάς Αγχιάλου και προέβη στην πραγματοποίηση των παρακάτω εκδηλώσεων:
1. Ανέλαβε την έκδοση του βιβλίου «Μια Αγχίαλος Νέα γεννιέται» του συμπατριώτη συγγραφέα κ. Γ. Διονυσίου. Στο βιβλίο περιγράφεται με ιστορικά στοιχεία η εγκατάσταση των προσφύγων Αγχιαλιτών και η ίδρυση της Νέας Αγχιάλου.
2. Κυκλοφόρησε σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ ειδικό αναμνηστικό γραμματόσημο.
3. Προκήρυξε ειδικό διαγωνισμό στα σχολεία της Νέας Αγχιάλου και αθλοθέτησε 4 βραβεία των 500 ΕΥΡΩ στους πρωτεύσαντες μαθητές.
4. Διοργάνωσε ειδική χορευτική εκδήλωση τον Αύγουστο στη Νέα Αγχίαλο.
5. Αγόρασε 3 σπάνιες παραδοσιακές στολές από την Παλαιά Αγχίαλο.
6. Διοργάνωσε την Ημερίδα «Αγχίαλος: Ένα ταξίδι στους αιώνες» στο Πολεμικό Μουσείο.
η. Ο Σύλλογος για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών και των φίλων πραγματοποιεί κάθε χρόνο κοινωνικές εκδηλώσεις όπως κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας, Αποκριάτικο χορό, εκδρομές, συγκεντρώσεις.